BLOG Nedir?

Blog kelimesi İngilizce ’de “web” ve “log” kelimelerinin birleşmesiyle oluşan weblog kavramından türemiştir.  Bloglar hiçbir teknik bilgiye gerek duymadan kolayca oluşturulan, kişilerin istedikleri her şey hakkında içerik oluşturdukları günlük tarzı web sayfalarıdır.

Web günlüğü olarak ifade edilen blog kavramının ilk kullanımı 90’lı yılların sonlarına denk gelmektedir. Yine ilk Web günlüğü örnekleri de aynı tarihlere rastlamaktadır. Yazılım geliştirici Dave Winer’ın 1997 yılında oluşturduğu ve çeşitli konu baslıklarında haberleri yazmaya başladığı Web günlüğü su an için İnternet üzerindeki en uzun soluklu günlük olma özelliği de taşımaktadır.

Kullanıcıların herhangi bir HTML ve benzeri programlama dili bilgisi olmasına ya da dosya transferi için herhangi bir FTP programı kullanmasına gerek olmadan Web günlükleri tasarlamasını sağlayan araçlar sayesinde teknik bilgi donanımına sahip olmayan kişiler de çok kısa bir sürede kendi Web günlüklerini oluşturabilmektedir. Web günlüklerinin ilk oluşturma süreci gibi, yeni yazıların ve yorumların eklenmesiyle sürekli güncellenmesi de oldukça kolay ve hızlıdır. Herhangi bir yerden ve herhangi bir bilgisayardan internete bağlanan bir kişi, yazarı olduğu bir Web günlüğüne yeni yazılar yazabilir ya da bir başka Web günlüğünü takip edebilir ve yazılara yorum ekleyebilir.

Blog yazmanın, ücretsiz servislerin yaygınlaşması ile birlikte, kolaylaştırılması sonucu hemen herkes rahatlıkla kişisel düşüncelerini, ilgilerini, hobilerini, tecrübelerini özgürce yazma fırsatı bulmuştur. Diğer alanlardaki yayılımına paralel olarak Web günlüklerinin eğitimde kullanılması da son birkaç yıl içinde hızlı bir artış göstermeye başlamıştır. Hem tasarlayan kişiye hem de kullanan kişiye kolaylık sağlayan Web günlükleri eğitimde kullanılmakta olan uzaktan eğitim uygulamalarına geçiş için oldukça uygun bir ortam olarak görülmektedir. Öğrencilerle iletişim kurmak, tartışma ve paylaşım yolu ile öğrencilerin kendi aralarındaki etkileşimi sağlamak, öğrenilenleri pekiştirmek, farklı bakış açılarını yakalayabilmek gibi artılarından dolayı eğitimde kullanımı her geçen gün artmakta ve eğitimde kullanımı açısından, sağladığı kolaylıklar sebebiyle statik Web sayfaları ve tartışma forumları  gibi diğer Web uygulamalarının bir adım önüne geçmektedir.

BLOG TÜRLERİ

Kişisel:

Bu tür bloglar çok fazla deneyimi olmayan kişilerin bile kullanabileceği ve sayfalarını düzenleyebileceği yapıdadır ve daha çok günlük olarak kullanılırlar. Kişilerin günlük yaşamda yaşadıkları olayları, karşılaştıkları durumları okurlarıyla paylaşmasını sağlar. Bloglarda en fazla rastlanan türdür.

Temasal:

Sadece belirli bir alanda yazılan gönderilerin yer aldığı, belirli bir konuda uzman kişilerin yazdığı ve düzenlediği bloglardır. Politika, pazarlama, yemek, internet, ekonomi, tasarım, fotoğraf, programlama dilleri, blogger temaları ve benzeri konularda odaklanmış bloglar bulunmaktadır.

Topluluk:

Üyelik sistemine sahip olan ve bu üyelerin yazdıkları gönderilerden meydana gelen bloglardır. Komünite olarak da adlandırılan bu türdeki blogların çoğu kendi sunucularındaki blog yazılımını kullanmaktadır. Tarihsel olarak ise, LiveJournal’da oluşan bir kültür mirasını devam ettirmektedirler.

Kurumsal:

Şirketlerin kendileri ile ilgili haber ve duyurularını daha samimi bir şekilde halka açtıkları bloglar dünyada ve iş hayatında giderek önem kazanmaktadır. Türkiye’de az sayıda olsa da bazı şirketler şirket bloglarını hizmete sunmaya başlamıştır.