Mikrodenetleyicili Endüstriyel I/O Kart Düzenlenmesi

Özet:

I/O kartları endüstriyel otomasyon uygulamalarında işlemlerin daha hızlı ve güvenli yapılmasını sağladıkları için kullanımları endüstriyel otomasyon sistemlerinin gelişmesine büyük ölçüde katkı sağlamıştır ve kullanım alanları gün geçtikçe yaygınlaşmaktadır.

I/O kart kullanımının yaygınlaşmasından dolayı bu konudaki eğitim giderek önem kazanmıştır. Tasarımı yapılan I/O kartı hem eğitim amaçlı, hem de endüstriyel uygulamalarda kullanılabilmektedir.

I/O kartında mikro işlemci olarak, son yıllarda uygulama alanları hızla gelişmeye başlayan PIC mikroişlemciler ve bunların içerisinden de kullanım özellikleri çok fazla olan PIC 16F877 mikro kontrolörü kullanılmıştır. PIC mikro kontrolörlerinin tercih sebebi bu serinin diğer serilerden farklı en belirgin özellikleri EEPROM hafızası ve Analog dijital dönüştürücü (ADC-Analog Digital Converter) özelliğinin bir arada bulunmasıdır.

Bu proje ile geliştirilen I/O kartı tasarlanırken endüstriyel uygulamalar dikkate alınmış birçok dijital giriş – çıkış, endüstriyel uygulamalarda çok büyük önem taşıyan analog – giriş çıkış, PWM (Pulse With Modulation) ve sayıcı giriş birimleri ile donatılmıştır. Ayrıca LCD ekran ve geliştirilen bilgisayar arayüz programı ile mikro kontrolörün registerları, giriş ve çıkış bilgileri kolaylıkla gözlemlenebilmektedir.

Bu nedenlerle bu kart ile birçok endüstriyel uygulama gerçekleştirmek mümkündür. Bu kapsamda öğrencilerin mikro denetleyici yapısını, Assembly ve PicBasic programlama dillerini kullanarak uygulama yapmaları ve bunların endüstride kullanımını öğrenmeleri sağlanacaktır.

Proje kapsamında geliştirilen mikrodenetleyicili IO kart deney seti:

Proje yayınları:

Cimen H,  Nartkaya M, Yabanova I, Cinar SM, A new microcontroller experiment set for undergraduate students, 4th International Forum on Engineering Education – IFEE2006, 25-27 April 2006, Sharjah , UAE, 558-567.

<<<Projeler