Özet:
Atlarda yürüyüş kusurları sık görülen ve acil düzeltilmesi gereken bir sorundur. Atlar çeşitli nedenlerden dolayı yürüyüş kusurları gösterebilirler. Doğuştan veya sonradan meydana gelen sakatlık, hastalık, zayıflık, yorgunluk, uygunsuz nal kullanımı, yanlış tırnak kesimi, binicinin hatalı oturuşu ve hatalı dizgin kullanımı gibi birçok neden yürüyüş kusuruna yol açabilir.
Atlarda atın tabiatından gelen doğal yürüyüş şekilleri ve sonradan eğitim ile öğretilen özel yürüyüş şekilleri olmak üzere farklı yürüyüş şekilleri mevcuttur.
İnsan gözü saniyede 12-14 adet görüntü algılayabildiği için yürüme sırasında milisaniyeler içinde oluşan hareketler tam olarak değerlendirilememektedir. Yürüme sadece eklem hareketlerinden ibaret olmayıp gözle anlaşılamayacak kuvvet, moment ve kas aktivitelerini de içerir.
Doğru tanı ve başarılı bir tedavi için atın normal yürüme şekli bilinmeli, anormal olandan ayırt edilmelidir. Yürümeyi bozan ana neden ve bu nedeni kompanse etmek için yapılan hareketler anlaşılmalıdır. Bunun için yürümenin tüm bileşenlerini kaydedecek, sayısal veriye dönüştürecek, kıyaslamaya ve tekrar incelemeye, tedavi girişimleri sonrası veya zaman içinde oluşan değişiklikleri değerlendirmeye olanak sağlayacak sistemler gereklidir. Yapılan ön literatür araştırması sonucunda atlardaki bu problemi çözmek için geliştirilmiş bir sisteme rastlanılmamıştır. Bu çalışma ile geliştirilecek sistem literatürdeki bu boşluğu doldurması açısından ve geliştirlecek sistemin doğrudan sektörde kullanılabilmesi açısından önemlidir.