Manisa ili sınırları içerisinde yer alan Gelenbe Fay Zonu’nda yürütülen, TÜBİTAK 1001 programı tarafından desteklenen ve yürütücülüğünü Dr. Şeyma Şafak Yaşar’ın üstlendiği proje, sahadaki yeni uygulamalarla devam ediyor. Bölgedeki tektonik hareketlerin daha hassas ve sürekli izlenebilmesi amacıyla 4 adet sabit GNSS istasyonunun tesisi başlatıldı.
Bu istasyonlar, fay zonu boyunca meydana gelen yer hareketlerini kesintisiz ve yüksek doğrulukla takip ederek, güncel deformasyon süreçlerinin ayrıntılı analizine olanak sağlayacak. Sabit GNSS istasyonlarından elde edilecek sürekli veri akışı, kampanya tipi ölçümlerle birlikte değerlendirilecek ve böylece bölgedeki yer hareketliliği daha kapsamlı bir şekilde ortaya konacak.
İstasyonların kurulumu tamamlandıktan sonra, düzenli veri takibi ve analiz çalışmaları da başlatılacak. Proje kapsamında elde edilecek verilerin, bölgenin aktif tektoniğine yönelik bilimsel çalışmalara önemli katkılar sağlaması bekleniyor.