Mısır’ın başkenti Kahire’nin kuzeyinde oldukça sert ve ıssız yarı çölün ortasında 60 hektarlık alanda fasulye, bezelye ve portakal ağaçları yetişiyor. Ancak tek bir sorun var, o da sınırsız su ihtiyacı…
Tanyavi Mustafa, Çiftçi
“Her bitki, belli oranda suya ihtiyaç duyuyor. Ve ihtiyaç olan suyun miktarı da mevsime göre değişiyor. Örneğin, bezelye suyu sever. Onları günde en az 5 kez sulamam gerekiyor. Fakat her durumda onlar için yılda 4 bin metreküpten daha az su tüketmiyoruz.”
Tantawi, yeraltından suyu çıkarmak için bu eski makinasına güveniyor. Fakat bilim adamları, farklı çözümler bulmak için buralara geliyor.
Fuad Ahmed Abuldfotuh, Elektrik Mühendisi
“Bu makina, Mısır’da su çıkarmak için oldukça yaygın. Ve artık bunun değişmesini istiyoruz. Bu makinaların birçok sorun çıkardığını çok iyi biliyoruz. Onlar oldukça gürültülü ve çevre kirliliğine de yol açıyor. Onlar, atmosfere birçok zehirli gaz yayar. Ve onların kullanımı da oldukça pahalı. Mazota ihtiyaç var, teknik kontrolleri yapılmalı, motor yağı değiştirilmeli, yedek parçaları değiştirilmeli. Bütün bunlar çiftçiler için büyük problem teşkil ediyor.
Peki, suyu çıkarmak için daha ‘yeşil’ ve ucuz bir yol var mı? Bu konuda çalışmalar başladı. Güneş enerjisi çözüm gibi görünüyor…
Gabriel Sala, NACIR Projesi Koordinatörü
“Suyu daha kolay çıkarmak ve yarı çöl bölgelerini sulamak için yenilenebilir enerjinin kullanılabileceği bir deneme santralini test ediyoruz.”
Deneme santralinde işler yolunda görünüyor. Bu fotovoltaik paneller sıradan değil. Bu yeni nesil fotovoltaik hücreler, Avrupa Birliği’nin araştırma projesi kapsamında Almanya’da üretiliyor.
Andreas Gombert, Mühendis
“Sistemimiz yani yoğunlaştırılmış fotovoltaik teknolojiler, lenslerden oluşan panellerden meydana gelir. Sistemde bulunan 200 küçük lens güneş ışınlarını bu küçük güneş hücrelerine dolmasını sağlar. Onların yapıları gerçekten çok küçüktür. Bu ön bölümde sadece ışığa odaklanır. Eğer arka bölüme bakacak olursak, bu küçük kareleri görürürz. Onlar ısıyı absorve eden ısı düşürücülerdir. Fotovoltaik güneş hücreleri de bu karelerin içindedir. Her hücrenin çapı sadece 2 mm’dir.”
Paneller, gün boyunca güneşi takip ediyor. Onlar sıradan fotovoltaik panellerine göre daha etkili görünüyor.
Andreas Gombert, Mühendis
“Klasik panellerin bütün yüzeyinde güneş ışığını çekmesi için güneş hücreleri vardır. Bu fotovoltaik teknolojiyle, ışığı bu küçük fakat etkili güneş hücrelerinde toplarız. Bu sistem, klasik güneş hücrelerine göre iki kat etkiye sahiptir.”
Her panel saatte ortalama 50 Kilowat elektrik üretme kapasitesine sahip. İspanyol araştırmacılar, farklı hava koşullarında panellerin ne kadar verimli çalıştığını ölçüyor.
Maria Martinez, Endüstri Mühendisi
“Açık bir gökyüzü ve daha fazla radyasyon, panellerin daha fazla enerji üretmesi anlamına geliyor. Havanın sıcak olması durumunda ise panelleri daha az enerji üretiyor. Ancak sıcaklık bu durumda çok da önemli faktör değil. Rüzgar çok daha önemli. Hafif rüzgar, enerjinin daha verimli kullanılmasını sağlayacaktır, çünkü rüzgar, aynaların yüzeyindeki enerjiyi dağıtmaya yardım edecektir. Ve bütün sistem serinler ve daha etkili hale gelir. Fakat güçlü bir rüzgar panellerde oluşan enerjiyi dağıtarak üretimi de azaltacaktır. Ayrıca aynaların üzerinde kirin artmasına da neden olacaktır. Bu da enerjinin azalması anlamına geliyor.”
Enerji bu küçük yapının içinde üretiliyor, saklanıyor ve iletiliyor. Bu karmaşık sistem Alman mühendisler tarafından kuruldu.
Alexander Schies, Elektrik Mühendisi
“Panellerden alternatif akımlar alırız ve bunlar da ana güç şebekesi tarafından beslenir. Bu üç dönüştürücü bir elektrik şebekesi kurar ve birkaç gün boyunca güneş ışığı olmadığı durumda onlar panellere güç sağlarlar. Böylece onlar, güneşe göre hareket ederler. Burada bulunan kontrol kutusunda pildeki güç ölçülür ve saklanır. Burada da piller vardır. Depo küçüktür, sadece iki günlük enerjiyi burada saklarlar. Böylece onlar, hava bulutlu olsa bile güneşi takip edebilirler.”
Elektrik, yerin yaklaşık 40 metre altındaki suyun yeryüzüne çıkarılması için kullanılır, ayrıca su tuzdan arındırılır ve yerel araştırmacıların gözetiminde, yakındaki buğday tarlaları sulanır.
Fuad Ahmed Abuldfotuh, Elektrik Mühendisi
“Bölgedeki çiftçileri, insanları, ürünlerimizi görmeleri için davet edeceğiz. Bu buğday tarlası, yenilenebilir enerjinin faydaları hakkındaki binlerce konuşmadan, konferansatan daha fazla şeyler öğretecektir. İnsanlar gözleriyle herşeyin ne olduğunu değerlendirecek ve onlar fotovoltaik enerjinin avantajlarını öğrenecekler. Biz de onlara bu avantajların ne anlama geldiğini anlatacağız. Bütün verileri topladığımızda onları gerçek rakamlara çevireceğiz. Böylece insanlar ne kadar para harcayacaklarına ve ne kadarını da geri kazanacaklarını bilecekler. Onlar, teknolojinin günlük hayatları için ne kader önemli olduğunu da öğrenecek.
Bilim adamları, aynı santrallerin farklı bölgelere de kurulmasıyla sadece çiftçilerin kazanmayacağını söylüyor.
Gabriel Sala, NACIR Projesi Koordinatörü
“Sadece yoğun fotovoltaik hücreler Mısır dışından ihtal edilmeli. Bu tesisleri için gerekli olan bütün diğer malzemeler zaten burada mevcut. Cam, ayna, metal, demir kullanıyoruz. Bütün bu maddeler kolaylıkla bu bölgeden sağlanabilir. Böylece iş de üretmiş oluruz. Yani bu sistem sadece çiftçilerin hayat koşullarını geliştirmek için değil, aynı zamanda bu çorak bölgelerdeki tüm insanlar için de geçim kaynağı olabilir. Biz yerel yaklaşımla global enerji sorununu çözmeye çalışıyoruz.”
Bilim adamları çok yakında etkili elektirik üretiminin sadece Mısır’da değil, diğer gelişmekte olan ülkelerde de yapılabileceğini umuyor. Fakat, bunun için de güneş ışığının yardım elini uzatması gerekiyor.
Copyright © European Commission 2012 / euronews 2012
Eyl 25 2012