Otomatik kontrol sistemi ile kazalar yarı yarıya azalacak

Sürücü ehliyeti ve trafik kazaları tarihe karışabilir mi? Bir otomobil firmasının geliştirdiği bu akıllı araç sizin için hem aracı sürüyor, hem park ediyor hatta acil durumlarda frene basabiliyor.

Bu prototip araca yerleştirilmiş otomatik sürüş sistemi sürüş esnasında otomobilin önüne çıkan engelleri algılayabiliyor ve zamanında reaksiyon gösterilmediği takdirde sürücüyü devre dışı bırakıp tüm kontrolü ele alıyor.

Nissan Elektronik Geliştirme Direktörü Tetsuya Iijima sistemi anlatıyor:
“Otomatik kontrol sistemi son anda devreye giriyor. O son anda genellikle yapılacak iki şey var o da ya frene basmak yada direksiyonu kırmak.’‘

Aracın dört bir etrafına yerleştirilen sensörler acil durumda ölümcül sonuçlara varabilecek kazalarda en uygun tercihi yapıyor.

Firma bu yeni nesil hibrid arabalarla 2020 yılına kadar yol kazalarının yüzde 50 oranında azalacağına inanıyor.

Kablosuz bir cihazla aracı sarj etmek ve otomatik park sistemi uzun zamandır yaygın olan teknolojiler, fakat bu ikisinin acil duruş sistemi ile aynı araçta toplanması sürücülerin işini bir hayli azaltıp yolculuğa keyif katıyor.

Nissan’da ar-ge bürosunda çalışan Hajime Kasai geliştirilen yeni teknolojinin önemini anlatıyor;

“Bu teknolojinin en önemli unsuru sürücelerin kolaylıkla kullanabilmesi. Örneğin aracı park etmek zordur ve kablosuz şarjıda eklediğinizde olay daha da zorlaşır. Bizim görevimiz bunu daha kolay hale getirmek’‘

Tekerlerin etkisi en aza çekilerek sürücünün en sert yol şartlarında bile hakimiyeti kaybetmemesi sağlanıyor.

Elektronik sinyaller sayesinde bu yeni nesil kumanda sistemi kullanıcının direksiyon hakimiyetini ve kontrolünü gözlemleyebiliyor.

Firma önümüzdeki yıl tamamen bilgisayar kontrollü kumanda sistemi olan Infinity Sonsuzluk modelini piyasaya sürmeyi planlıyor.

Daha fazla: , , , ,

Copyright © 2012 euronews